Wanneer mag ik als migrant in de prostitutie werken?

Kom je uit het buitenland en wil je in Nederland in de seksindustrie werken? Dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Uit de Europese Unie

Als je uit een van de lidstaten van de Europese Unie komt, heb je geen verblijfsvergunning nodig om legaal in Nederland te kunnen verblijven en te werken. Je moet je wel inschrijven in de Basis Registratie Personen (BRP), maar alleen bij een verwacht verblijf van langer dan vier maanden. Verblijf je korter in Nederland dan registreer je je met het buitenlands adres in het Registratie Niet Ingezetenen (RNI). Je krijgt dan een Burger Service Nummer (BSN). Je moet je ook inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Buiten de Europese Unie

Als je van buiten de Europese Unie komt, kun je hier niet in de prostitutie werken. Ook niet als zelfstandige.

Getrouwd of samenwonend

Ben je bijvoorbeeld getrouwd of woon je samen én heb je een verblijfsvergunning voor verblijf bij je partner? Dan heb je vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt als jouw partner die toegang ook heeft. Kom je van buiten de Europese Unie (EU) en heb je een verblijfsvergunning die vrij toegang geeft tot de Nederlandse arbeidsmarkt? Dan mag je ook werken in de prostitutie. Zowel als zelfstandige als voor een exploitant.

Werken als sekswerker in Nederland

Wie mag wat wanneer?

In de prostitutiebranche in Nederland werken veel buitenlandse sekswerkers. Niet altijd is voor een ieder duidelijk wie er in Nederland mogen werken en onder welke voorwaarden.

Download de brochure werken in de prostitutie in Nederland en lees er meer over.

Sekswerk is werk

Helaas!

Deze website ondersteunt het gebruik van Internet Explorer niet.
Voor de beste ervaring kunt u een andere browser gebruiken zoals
Microsoft Edge, Chrome of Firefox.